23/11/11

Engedelmesség tanulás, viselkedés

Mint mindent, otthon kezdjük  és alapozzuk meg. Nevelés, játékos tanulás zajlik ebben a korban. A kiképzés, a pattogó, vezényszavakra engedelmeskedő kutya, az még odébb van. Az iskolai anyag. Azt nevezhetjük kiképzésnek, amikor a kutya egy vezényszóra vonakodás nélkül hajtja végre az utasításainkat, vagy a vizsga feladatokat. Sok gyakorlással mi még csak, most rakjuk az alapokat.


A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van  a kutya helyes jellemének felismeréséhez. Ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény, különböző helyszíneken. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon, a szoros kötődésen alapuló feltétlen engedelmesség. 
Aki hosszútávú tervvel, vizsgákat is szeretne tenni, jó ha elsajátítja a mai kiképzési technikákat és figyel a gyakorlatok kivitelezésére! Jellem felismerés nem egy elvont tudomány, csak megfigyelés, hogyan reagál a kutya a környezeti ingerekre. 
  • Idegen helyre, idegen tárgyakra, zajokra, szokatlan látványra, másik kutyára, idegen emberre, ismerősre mi a reakciója. 
  • Mennyire figyelmes, mennyire merül el a szagok világában, mennyire gyors vagy esetleg lassú felfogású. 
  • Mit történik, ha elfárad? 
  • Lefekszik, túlpörög, nyugtalan? 
Apró jelek, érdemes tudatosan szemlélni, nem csak elvárásokat támasztani a kutya felé, saját igényeink szerint. 

Kamaszodva, 7-8 hónapos kortól már magasabb követelményeket is állíthatunk. Kezdődhet a tanulás! Formagyakorlatok, alapozás, elvárások helyzetekben. Egyke kutyaként, de több kutya mellett még hangsúlyosabb, az intenzív és csak a rá figyelő, személyre szabott nevelés, tanítás. Megtévesztő, hogy új kiskutya „mindent tud”.  Látszólag problémamentesen csapattag lesz! Ez azért van, mert a kutyákat másolja, azok irányítják! Kamaszkorban ez megváltozik, mert egyre önállóbb, egyre aktívabb és bizony önérvényesítő lesz.  A rottweiler emberközeli kutya így a személyre szóló sok közös időt igényli és ezt a gazdi tudomására is hozza! Ott van lelkesedik, tolakszik, igyekszik felhívni magára a figyelmet! Főleg annak a kutyának amelyik temperamentuma élénk, figyelmes, jó munkakutya adottságokkal rendelkezik. Magas ingerküszöbbel ideális családi kutya a rottweiler, régen ilyen is volt a többség. Ám a sport kutyákat (ami tenyésztői körökben népszerű ADRK fedező kan), ma már a közepes-alacsony ingerküszöb jellemzi. Tehát ez az utódokban is nagyobb számban jellemző. Így picit feladja a leckét, ha ilyen kutyából szeretne valaki családi, nyugodt, kedvencet faragni. Meg kell találni a helyes arányt, hogy nem legyen felhúzva a kutya folyamatosan, de tanuljon meg lenyugodni. Olyan programok, ahol egyedül van a gazdival és (fejben) pihentető foglalkozásban van része. Séta, úszás, engedelmes gyakorlatok tanulása-ingerszegény környezetben.