28/12/20

Tanítsunk


A TANÍTÁS során a kutyák természetes ösztöneire alapozzunk, az ő nyelvükre lefordítva igyekezzünk az emberi szabályokat, elvárásokat megtanítani nekik. Sok könyv leírás van ebben a témában, érdemes kutakodni, olvasgatni. Nincs kötelező módszer. Minden kutya és gazda egy egyéniség. Mindenkinek a saját elképzelése, lehetőségei, életritmusa szerinti megoldást kell megtalálnia. Ám ehhez tisztában kell lennünk a kutya tanulási képességével, korához és jelleméhez igazított elvárásokat kell támasztanunk felé. 


Az írásokkal, videókkal szeretném rávezetni a kutyatulajdonosokat, kutyájuk megismerésére, együtt gondolkozásra, új szemlélet kialakítására. Aki már felnevelt egy vagy több kutyát, kezdetben kételkedik, nehezen fogadja el, hogy új módszerekkel, körülményesnek tűnő, felesleges dolgokat tanítson. Értelmetlennek látja az új kiképzési, nevelési technikákat. Aki meg még sose nevelt kutyát, az elveszik a tanácsok erdejében. Ilyenkor igen lassúnak tűnik a haladás. 

Sok éves kiképzésvezetői tapasztalat, hogy nagyon sokan tiltakoznak a jutalom falat adása ellen. Az ellenérv: ne a falatért dolgozzon a kutya, de azért, mert én mondom neki, szeressen engem, értem csinálja meg a feladatokat! Az én válaszom ilyenkor röviden: Igen, nem a falatért kell dolgoznia! A folyamat, a tanítás végén, el is hagyhatjuk a jutalomfalatot, de addig igen nagy hasznunkra van. A finom falat ereje! Motiváció és jutalom is egyben. Nyelv, amit jól tud a kutya, természetes ösztönei. A szaglás, az evés, a szociális viselkedés, a család, a falka követése. 
Születése után a szaglás ami ösztönösen vezeti, 11-14 napos kortól lát és a harmadik hét vége felé kezd el hallani. Miért ne taníthatná az ember is így? A szaglásra, a látásra és  a hangra építve, így ebben a sorrendben! A falat szaga beindítja a cselekvést, a használt kéz, testjelek adják a látványt, a kimondott vezényszavak pedig hallás útján rögződnek. 2011.11. 28.

 

Nincsenek megjegyzések: