12/03/13

Helyben maradás

1. Amikor a kutya elfáradt a játékban, de még kellően koncentrált, gyakorolhatjuk a helyben maradást. Elsőre ezt a tippet, trükköt szoktuk javasolni. Lefektetem, jutalmazom falattal, majd szembe fordulok vele és eltávolodva hátrálok egy lépést, majd kettőt, hármat. Fekszik, ott maradsz, - szavakat használom. A testtartásom feszes, egyenesen állok, a kezemmel nem hadonászok, nem beszélek a kutyához, tekintetem távolságtartó, szigorú. Azt kell, közvetítsem a kutyának a mimikámmal, tekintetemmel, hogy még munka van, az én irányításom alatt zajlanak az események.
Rövid várakozás és a lába közé dobok egy falatot, EZZEL EGY IDŐBEN fekvő pozíciót jutalmazom és egy vezényszóval is megerősítem: fekszik! Fontos, a pontos dobás, mert különben a kutya feláll, vagy elkúszik. Olyankor inkább felé kell lépni kezdetben és tenni a lába közé a földre a falatot. Azért így, gyakorolunk, mert a vizsgarend szerinti feladatok között, a helyben maradás, nem lustán elnyúlt heverészés, de koncentrált figyelemmel való pontos gyakorlat végrehajtás! Ez még nem az, csak az alapozás. Otthon a helyedre vezényszóval kombinált helyben maradás van, az egy másik tanulandó feladat.

2. A leszúró bot, mint eszköz van segítségünkre a  gyakorláshoz. Esőmentes száraz időben használhatatlan, kavicsos talajban szintén, mert nem tudod belecsavarni a földbe. Viszont lazább földben, picit nedves, füves helyen jó segédeszköz. Mivel a mezőn mindig sétálunk, haladunk vagy futunk, ezért a "pusztában" praktikus ez a bot. Segít a kutyának, hogy ne hibázhasson, így nem kell mindig korrigálni, ha felpattanna. Otthon fűnyírás és locsolás közben is jó szolgálatot tesz, ha levadászná a vizet és a fűnyírót a kutya. Segíti az önuralom gyakorlásban. 😃


István és Fiona, itt azt gyakorolja, hogy hogyan tudná az időt és az eltávolodást növelni! Fontos a testtartás, a gyakorlat kivitelezése. Ezek a felvételek, nem hosszú hónapos gyakorlások eredménye! Néhány alkalom után így működik, ha jól csinálod. Persze van, hogy a kutya nyugtalanabb, elvonja valami a figyelmét, de akkor korrigálni kell és esetleg visszalépni egy lépést a tanításban.

4. A hangsúly és a határozottság, lényeges elem, a jutalomfalat mellett, hogy a helyben maradás sikerüljön! Ha fáradtabb a kutya, nyilván szívesebben marad helyben, ezért nem azzal kezdjük a tréninget, hanem sétával, ugrálással, majd rövid és egyre hosszabb helyben maradásokkal.
5. Itt a helyben maradást kombináljuk akadály ugrással. Ritkul a jutalomfalat és viselkedés láncot jutalmazok, mert a rész feladatokat és a hozzávaló vezényszót ismeri a kutya. 

           
   

Cintarella és Viso helyben maradása. Nagy meleg, séta és labdázás után, helyben maradás. Majd a lazítás és a futás kedvéért egy behívás is volt. 

Mindkettő ismeri  a feladatot, a nehezítés az, hogy egymás mellett, tőlünk távol is végre kell hajtani kb. öt perc volt az egész, és amikor visszamentünk fel ültettük és mehetsz vezényszóval feloldottuk a gyakorlatot és  sétálhattak, szimatolhattak tovább.  Ági is és én is, otthon gyakoroltunk és a heti egy találkozás alkalmával, mindig tréningeztünk egy picit.   

6. További tipp, hogy otthon kell gyakorolni, amikor nincs elvonó inger.  Ki kell kötni a fához jó hosszú pórázra. Olyan módon, hogy felülről le lógjon a póráz, ne a földön legyen ( nekem pamut gurtniból készült ilyenem van, de egy erősebb kötél is megteszi) Kb. két - két és fél méter távolság kezdetben elég.  Lefekteted a kutyát,  a póráz feszes,  és amikor nem tud előre lépni  fekteted. Falattal megvezetve, jutalmazva. Szembe állsz vele ,és ha azt látod megmozdul és készül felkelni, lába közé teszel egy falatot, megerősíted a fekszik vezényszóval, ha jó a pozíció, + klikkelsz. Teszed a falatot a lába közé és klikk. Vársz picit 10-30 másodperc, míg kimondanád lassan, hogy egy-kettő-három. 


Közben  nem hadonászol, nem beszélsz a kutyához!  Amikor tíz, húsz, harminc másodperc várakozás megvolt, megint klikk és ezzel együtt a lába közé teszel egy falatot! Értelemszerűen, ha felállna a következő falatért, nincs klikk, de neem, lefekteted egy újabb falattal és fekszik vezényszó és - klikk! Együtt, egyszerre, egy időben! Igyekszel gyorsan  reagálni, hogy a kutya a helyben maradásra  asszociáljon. Megértse, hogy azt várod maradjon fekve, maradjon helyben. Szép fokozatosan nyújtod az időt. Két-három percig kezdetben, utána játék, labda,mozgás és ha elfáradt picit lehet megint gyakorolni a helyben maradást. A helyben maradás vezényszó lehet a fekszik ott maradsz, hiszen a sima fekvésből később elhívhatod majd. Míg a helyben maradásnál nem elhívjuk, de visszamegyünk hozzá, főleg a tanulás elején. 


7.Rövidebb pórázzal, a kutyaiskolán gyakorolható, ha van kikötő oszlop. Én azért szeretem a hosszabb pórázt, mert kényelmesebb a kutyának, ám a hosszabb póráz hiánya, nem ok arra, hogy sose kezdjük el a tanítást! Nem távolodunk el messzire, nem feszül bele a kutya. 






8. A videón azt látod, hogy a póráz a biztonsági öv, a lábam a csatja, de hívhatjuk biztosító kötélnek is. Bevezető rész gyakorlat, hogy gyorsan megértse a szabályt. Fekszik, amiből nem kelhet fel kedve, nyugtalan hangulata szerint. Gyors megoldásként ez is lehet megoldás, ha vonatozni, buszozni, villamoson utazni szeretnénk.  Kicsi kényszer, az aktív, nem tud nyugton lenni fiatal kutyákhoz. Ha nem tud hibázni, korrigálni sem kell, pláne nem kell büntetni! ITT

Nincsenek megjegyzések: