15/12/12

Labda visszahozása


Amikor szívesen játszik, nagyon érdeklődik a labda után, de azzal elszalad, és nem hozza vissza, vagy nem adja át, van egy nagyon egyszerű tipp: Kettő egyforma labdát használjunk. Gurítsuk el az egyiket, a kutya boldogan veti magát a guruló zsákmány után, megszerzi és bekebelezi. Mi ne akarjuk elvenni tőle, de egy közös játékot kínáljunk fel neki. Kezdjünk el a másik labdával játszani, és ha a szájában a másik labdával felénk jőve érdeklődik a másik labda iránt, játszunk tovább a labdánkkal, mintha nem is érdekelne minket, ő mit csinál. Egyszer csak el fogja engedni a saját labdáját és a miénk kerül az érdeklődése középpontjába, amivel mi meg is jutalmazzuk, oda dobjuk neki! 

Hamar felismeri a szabályt, hogy a játékát nem elszerezni akarjuk, de másikat adunk neki! Ne beszélj eközben a kutyához, el is fordulhatsz! Játssz önfeledten a saját labdáddal! Később, mikor ő maga ajánlja fel a labdát, azaz hozza és köpi ki eléd, már könnyű az "ereszd " vezényszót megtanítani neki. Abban a pillanatban, ahogyan kiköpi, elhangzik az "ereszd" és kapja is a másik labdát jutalmul! Nézd a videót! Az ötlet a kutyák viselkedésének megfigyeléséből ered! A kölyökkutyák játéka adta az ötletet (nem most és nem én találtam ki) régen használjuk ezt a technikát a kiképzésben. Én most, csak levideóztam két kutya játékát, ahol ösztönösen ezt a cselt alkalmazzák. Nézd és lásd, hogyan kommunikálnak egymással a kutyák. Csere-Bere


Nem a gyengeségünket árulja el, de az eszünket dicséri, ha „cserével” tanítjuk ezt a feladatot. Hiszen a kutyanyelvet érti a kutya! Amikor az ő nyelvén magyarázzuk a kívánt feladatot, hamarabb tud a kedvünk szerint tenni!



Nincsenek megjegyzések: