21/05/15

Ember elleni agresszió .



Ez nem hagyományos kutyaképzés! Ez a munka vészhelyzethez van! Egy súlyos ember elleni agresszió kezelése.  Ez a kutya megharapta kétszer a család 13 éves lányát és 47 öltéssel varrták össze a sérüléseit! Elaltatás előtt kapott egy esélyt a kutya. Egy profit látunk, dolgozni a kutyával, hogy felmérje az állapotát. Addig nem tud a kutyával mit kezdeni, amíg az menekülne és félelmében vissza támad, harapna, ha tudna! Az ellenállást le kell győzni, mielőtt bármilyen érdemi munka történhetne! Szép szóval, nyugalommal már csak akkor tud kommunikálni a kutyával, amikor az ember felé bizalmát vesztett kutya lenyugszik.
Itt az ember nyugodt, összeszedet, de szüksége van a fizikai és mentális erejére! A kutya harcol, védi önmagát! Szép szóval meggyőzni, hogy helyesen viselkedjen dőreség lenne, hiszen nem beszéddel kommunikálnak a kutyák! Az emberi nyelv, idegen nyelv neki! Ösztönösen és kutyául védekezik!

Hervé Pupier
bővebben itt olvashatsz róla. www.hervepupier.com



Nincs az az eszköz, ami pótolja az ember tudását, figyelmét a kutya felé! Hihetetlen koncentráció, mentális erő, kutya ismeret kell ahhoz, amit a videón látunk! Nem kiképzés, nem tréning, nem mindenkinek ajánlott módszer! Nem is előadás, hogy a tréner zsenialitása derüljön ki. A kutyának akar segíteni, hogy esélyt kapjon a további életre!
A kutya nem domináns, nem akar ölni és kimerül ebben a helyzetben, pont úgy, mint az ember. A kutya nem akar ilyen lenni, az ő élete így alakult, rosszkor volt rossz helyen, nem megfelelő kezekbe került . 
Félreismert, félre nevelt kutya, több év mire ilyen állapotba jut. Hervé Pupier, megpróbálta , de végül felelősséggel döntött. 
"Azt tanácsoltam eutanázia rá, mint túl veszélyes eb, újoncok kezében " 


Másik téma. Egy lehetséges módja kutyák közötti agresszió kezelésnek hagyományos módon. Eléggé el nem ítélhető fojtólánc és rángatás kíséretében. (ironikus megjegyzés ) Itt szükséges és jó eszközhasználat. 

Mielőtt ide eljutottak, egyenként megismerkedett Hervé Pupier a kutyákkal, kézbe vette őket, na és természetesen a gazdákkal is kommunikált, megnézte hogyan kezelik a kutyát. Több figyelmet és szeretetet látok a kutyák felé, pedig az eleje kényszerítés! De durvaság, düh és a kutya megalázásának a szándéka nélkül!
Nem kell görbe hát, maga alá húzott farok.  Megtolni, se kell egyiket sem!( ez egy utalás a 2015-ben kipattant történetre . Erre) 


Mint minden eszköznek a fém fojtónak is "történelme" van.
Azért, előírás a vizsgán, versenyen, mert az alá nem lehet elrejteni semmit. Sem szögeket, sem vékony madzagokat, az újkori történelemben az elektromos jeladó elrejtését  is kizárja. Lazán, nem fojtóra állított nyakörvvel, láthatóvá válik, hogy hol tart a kutya kiképzése és milyen módszerrel jutottak el odáig.  Valóban 1 szóra, vonakodás nélkül (már kényszerítés nélkül) képes végrehajtani az adott gyakorlatot, figyelmesen, lendületesen, koncentráltan („boldogan”) vagy csak belerángatták, erőszakkal beletették, durván belekényszerítették a feladat végrehajtásba!
A kiképzők rengeteg eszközt használnak, míg eljutnak a vizsga, versenyszintű vizsgafeladat bemutatásáig, de nem az eszköz a legfontosabb.

Ráadásul a sok évtized alatt sok változás van, volt, a módszerekben, a kiképzés tematikája változik, fejlődik. Csak nálunk reked meg a fejlődés és nem sikerül előre lépni ! ( 2015.)