07/11/14

Érvek a jutalomfalat mellett

A falat, a természetes étel szaga, amivel "megvezetjük" a kutyát a kívánt pozícióba hozzuk, kötjük hozzá a vezényszót és jutalmazzuk a falattal a kívánt viselkedést. Ez a falat lesz az elsődleges megerősítő (jutalom), a dicséret, az elégedett hangon kimondott szó vagy simogatás a másodlagos megerősítő (jutalom). A figyelmes kutya, hamar megtanulja, hogy a kezünkben levő jutalomfalat az övé lesz. A jó orrú kutya ráadásul érzi is a szagát, hiába dugjuk a kezünket a hátunk mögé.  Feszülten nézi, arra fókuszál, mikor kapja már meg. A tanítás végső célja, hogy elsődleges megerősítő jutalomfalat nélkül is hajtsa végre a feladatot, ezért fokozatosan elhagyjuk a falatot, de előbb meg kell értetni a kutyával, hogy miért is nem szeretnénk, ha a kezünkben levő falat lenne számára a legfontosabb!

Hiába mondogatnánk neki, hogy jaj, hát ne nézd már, ne a falatért csináld, csak azért tedd meg, mert mondom neked, én úgy szeretném! Számára logikátlan, értelmezhetetlen, hogy változtatunk a szokásainkon és motiváció nélkül előbb-utóbb elvesztené az érdeklődését is. Fiatal, növendék kutyánál csak rövid ideig tartható fent a koncentráció, de törekedni kell rá, fokozatosan nyújtani az időt. Ez később jól jön, amikor egy éves kora körül már a tényleges, vizsgarend szerinti kiképzésbe kezdünk. Ott a formai dolgok nagy hangsúlyt kapnak. Érdemes jól lerakni az alapokat, mert a hétköznapi életben is jól jön, ha a kutya gyorsan és azonnal reagál, vonakodás nélkül hajtja végre, amit kérünk tőle! 

Szóval a falat elhagyásának csak akkor van értelme, ha valóban megtanulta a kutya a vezényszót, vagy a falat helyett tudunk más motivációs eszközt bevetni. Továbbá, ha a kutya képes 10-20 percig koncentrált figyelemmel "dolgozni" elvonó ingerek mellett, bárhol, bármikor. A kora szerint erre a koncentrált, figyelemre csak felnőtt kutya képes, ha megfelelően ki is képezték a feladatra! Ezért a tanulás elején, felesleges azon töprengeni, hogy de jó lenne, ha nem lenne szükség semmire és a kutya magától mindent tudna. Nem lesz felnőtt korára sem "okosabb", ha nem fordítunk időt és figyelmet rá kölyök, növendék korban! Miért a természetes étel szaga? Az evés nagy motiváció! A kutya legfőbb érzékszerve az orra! Az ösztönök által vezérelt belső motiváció, megfelelő alap a tanuláshoz.



Egy másik érvelés, mert nagyon sokan eljutottak már a felismerésig és nagyon régen. Ennek ellenére a mai napig győzködni kell az embereket, hiszen vannak "dogmák" amik mélyen beágyazódtak. A fotót figyelmesen nézd meg! A kutya az ember szemébe néz, nem a falatra fókuszál! 
Javasolt írás -  unDOGmatik